Info till Lucka med lera (Stora Julkalendern)

|10/12, 2023

Polymerlera: Slät, len konsistens, non-stick, måttlig hårdhet och lätt att forma, böja och sträcka. Giftfri: ASTM, EN71, REACH godkänd. Lämplig för barn och nybörjare.

Härdning

1. Ugnsbaka (rekommenderas)

Placera på en plåt med bakplåtspapper och in i mitten av en hushållsugn som är förvärmd till 140 ℃. Grädda i 140 grader i 15-30 minuter. Gräddningstiden kan variera beroende på lerans tjocklek och tillåt som en allmän regel 15 minuter per 6mm tjocklek. Överskrid inte den rekommenderade gräddningstiden! Låt den kylas i rumstemperatur.


2. Uppvärmning av hårtork (passar för små hantverk 2-3cm). Lägg verket på ett bakplåtspapper och blås med hårtorken i 3-5 minuter för att det ska bli hårt.


3. Kokningsmetod (passar för små verk ca 1-2cm). Lägg verket i en kastrull med kallt vattnet och låt den ligga tills vattnet kokar, fortsätt koka i 10-20 minuter. Ta av från plattan. Ta ut verket efter att vattnet blivit kallt igen.

Tänk på att mineraler i vattnet kan påverka verket, använd renat vatten för att undvika att kalciumkarbonat fastnar på verket.

Skulle leran torka så kan man använda lite olja och massera in för att den ska bli mjuk igen.

Förvara överbliven lera lufttätt.